Türkiye Tekstil Baskı Pazarında Büyüme Devam Edecek [ 23 Ekim 2017 ]


Türkiye Tekstil Baskı Pazarında Büyüme Devam Edecek

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIN :

Smithers Pira, Dijital Tekstil Baskının 2021 Yılına Kadar Geleceği başlıklı raporunda, dijital tekstil baskı pazarına 2016 yılında 1.17 milyar Euro’luk değer biçerek, 2016-2021 yılları arasında yıllık ortalama %12.3 büyüme öngörüsünde bulundu. Dijital Tekstil baskının heyecan verici ve hızla gelişen bir pazar olmasında şaşılacak bir şey yok.

FESPA Print Census 2015 tekstil baskısını, katılımcılar arasında yaygınlaşan bir uygulama olarak tespit etti; bunların %27’si halihazırda hazır giyim baskısında yer alıyor. Bu alanda görülen büyüme oranı, diğer uygulamalara göre en yüksek seviye olan %81’dir.

Tekstil baskı ekipmanları, baskı servis sağlayıcılarının yatırım planları arasında belirgin olarak yer aldı; katılımcıların %21’i özellikle bu alana harcama yapmaya odaklanırken, %12’si termal transfer ekipmanı almayı planlıyordu.

GSYİH’nın yaklaşık %7’sini (2013) oluşturan konfeksiyon ve tekstil, Türkiye ekonomisinin en büyük ve en iyi performans gösteren sektörleri arasında yer alıyor. Ülke çapında faaliyet gösteren 56.000 tekstil ve konfeksiyon firması ile Türk pazarı önemli bir avantaja sahip.

Türk tekstil ve hazır giyim endüstrisi, küresel pazarın en önemli oyuncuları arasında bulunuyor. 2015 yılında Türkiye, toplam ihracatının yaklaşık beşte birine karşılık gelen 27,6 milyar ABD Doları  değerinde tekstil ve konfeksiyon ürünü ihraç etti.

Tekstilin önde gelen üreticilerinden biri olan Türkiye, kaçınılmaz olarak aktif bir tekstil baskı pazarına sahip. Geleneksel serigrafi ve rotasyon baskı hakim prosesler iken, toplu üretimden kişiselleştirmeye geçiş nedeniyle, dijital tekstil baskı hızla büyüyor. Dijital baskının bir avantajı hızlı geri dönüş süreleri ve bu, sezon değişimi ve sınırlı sayıda giysi üretimi nedeniyle moda endüstrisi için artan bir öncelik oluyor.

Tekstil uzmanı baskıcılar için, konfeksiyon baskısının ötesinde, bayraklar ve afişler, iç dekorasyon ögeleri ve mobilya, tablet kapakları gibi tüketici ürünlerinin baskı uygulamalarında ilgi çekici fırsatlar bulunuyor.

Dekoratif ve endüstriyel tekstil uygulamaları FESPA Print Census sonuçlarında ağırlıklı bir yer buldu, tekstil sektöründe dekoratif uygulamalar %78’lik bir artış kaydetti. Buna havlu, yatak takımı, perde, döşeme, yastık, masa örtüsü vb. ürünler dahildir. Bu, küresel olarak büyüyen bir tekstil pazarıdır ve Türkiye, ev tekstili üretiminde geniş ürün yelpazesi ve üstün kalitesi nedeniyle dünya liderlerinden biri olarak, bu pazarda önemli bir rol oynamaktadır.

Türkiye sadece yerli ev tekstil sektörüne hizmet etmekle kalmıyor, aynı zamanda üretiminin %60’ını ihraç ediyor. 2015 yılında bu ihracatın en büyük ürünleri arasında; havlu, bornoz, sabahlık, perde, ve yatak takımı bulunuyor. Türkiye’nin ana ev tekstili ihraç ülkesi Almanya’nın yanı sıra; ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Hollanda da Türk üreticiler için önemli ihraç pazarlarıdır.

Tekstil tabela (soft signage) dijital tekstil baskısında da büyük fırsatlar sunuyor. FESPA Print Census’a göre, tekstil yüzeyler tabela ve grafik alanlarında önemli ilerlemeler elde etti ve baskı hizmeti sağlayıcılarının (PSP) %67’si tekstil tabelada sürekli büyümeyi gözlemledi. Görsel iletişim sektöründe, tekstil yüzeylere baskı konusundaki artan ilgi, iki önemli noktadan kaynaklanıyor gibi görünüyor; estetik ve ekonomi.

PVC vinil ve sert malzemelere alternatif olarak, baskılı tekstil çok yönlü, daha yumuşak ve zarif görünüşlü olmakla beraber, doğal hissettiren ürünler arayan ticari müşteriyi de güçlü bir şekilde cezbediyor. Tekstilin akıcı hareketliliği estetik açıdan oldukça cazip ve aynı zamanda ekonomik avantajları var. Tekstil alt katmanları depolamak ve taşımak daha ucuza mal oluyor ve ürünler katı malzemelerden daha çok yeniden kullanıma uygun nitelikte.

Tekstil baskısının büyümesi fuarlarımızda dünya genelinde tanık olduğumuz bir trend. Mayıs 2017’de Hamburg’da düzenlenen küresel baskı fuarında, tekstil baskı katılımcılarında %23’lük bir artış gördük. Geleceğe bakarsak, tekstil baskısı FESPA Eurasia 2017’de önemli bir yere sahip olacak. Katılımcıların %40’ı moda, ev tekstili ve tekstil tabelaya dönük tekstil baskı çözümlerini sergilemek için FESPA Eurasia için İstanbul’da hazır olacak. Serigrafi ve dijital alanda en yeni baskı çözümlerini görmek isteyen ziyaretçiler, İstanbul’daki FESPA Euraisa 2017’ye ücretsiz olarak EURM706 koduyla kayıt yaptırabilirler.

Fuar hakkında daha fazla bilgi edinmek ve ziyaretçi kaydı yaptırmak için www.fespaeurasia.com adresini ziyaret edebilirsiniz.