SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIN :
Eskişehir Sanayi Odası Üyesi, Duygu Endüstriyel Reklam Yönetim Kurulu Başkanı, Açıkhava ve Endüstriyel Reklamcılar Demeği (ARED) Başkanı Ahmet Özdemirel, “Pandemi sürecinin tüm yaşamımızı, üretim şeklimizden tutun da gündelik yaşamımıza kadar olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor” diyerek özellikle sektördeki sıkıntıya ve ham madde sorununa dikkat çekiyor.
Türkiye ekonomisine yıllık 9 milyar dolarlık katkı sağlayan ve 125 bin kişiye iş imkanı sunan açık hava reklamcılığı ile endüstriyel reklam sektörünün iptal edilen organizasyonlar, askıya alınan yatırımlarla birlikte zor bir süreçte olduğuna değinen Özdemirel, “2021 yılının yüksek enflasyonla karşı karşıya kalacağımız, işsizliğin ve cari açık gibi kronik sorunların büyüdüğü bir yıl olmasından endişeliyiz” yorumunu yaptı.
Geniş bir müşteri portföyüne hizmet veren açık hava ve endüstriyel reklam sektöründe 11 binden fazla işletmenin faaliyet gösterdiğini açıklayan Özdemirel, “Sektör olarak var olan mevcut yatırımlarımızı korumaya çalışacağımız bir yıl geçireceğiz. Ancak bunu yapmak için temel girdilerimiz olan folyo, vinil ve pleksi gibi malzemelerin ülkemizdeki üretim oranları mutlaka arttırılmalı. Malzemenin büyük bir kısmını ihraç ediyoruz. Bu konuda yerli ve milli üretim faaliyetlerine yatırım yapılmalı. Diğer yandan üretimin artması için üreticinin desteklenmeye ihtiyacı var” dedi.
Sektöre giriş eşiğinin düşük olması haksız rekabeti de beraberinde getirdiğinin üstünde duran Özdemirel, “Üretimde kullanılan malzemelerin çok büyük bir bölümünün ithal edilmesi nedeniyle maliyetler döviz kuruna bağlı olarak sürekli yükselmekte. Bu da fiyata dayalı rekabeti beraberinde getirmekte ve kalitenin etkilenmesine, karlılığın düşmesine yol açmakta. Sektörden firmalarımız yurtdışında faaliyet gösteren dünya markalarının tedarikçisi olma yolunda hızla ilerlemekte ve önemli ihracat fırsatları yaratmak için çaba sarf etmekte. Ancak yurtdışı tedarik zincirine dahil olabilmek, rekabet gücümüzü artırabilmek için enerji ve doğalgaz maliyetlerimizin ve yurtdışına gönderilecek imalatların havaleli ve ağır parçalardan oluşması nedeniyle ciddi navlun ücretlerinin iyileştirilmesi gerekmekte” diye konuştu.