10. ARED Ödülleri’24: Gelecek Vadeden Genç Tasarımcılar Sahnedeydi! [ 27 Eylül 2024 ]


10. ARED Ödülleri’24: Gelecek Vadeden Genç Tasarımcılar Sahnedeydi!

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIN :

10. ARED Ödülleri’24: Gelecek Vadeden Genç Tasarımcılar Sahnedeydi!

2015 yılından bu yana endüstriyel reklamcılığın Türkiye’deki gelişimini onurlandıran ARED Ödülleri, sektördeki yaratıcı ve yenilikçi uygulamaları ödüllendirmek, genç yeteneklerin ilgisini çekmek ve nitelikli iş gücü ihtiyacına katkı sağlamak amacıyla düzenlenmeye devam ediyor. Bu yıl onuncu kez gerçekleştirilen ARED Ödülleri, FESPA Eurasia 2024'ün son günü olan 14 Eylül'de, fuarın ARED standında coşkuyla kutlandı.

ARED Ödülleri, 2019'dan bu yana çift kategoride düzenleniyordu; ancak bu yıl "Gelecek Vadeden Tasarımcı Ödülü" ile tek kategoride devam etti. Endüstriyel reklam sektöründe yenilikçiliği teşvik eden “En İyi Endüstriyel Reklam Ödülü” ise artık iki yılda bir verilecek.

Hackathon Formatında "Gelecek Vadeden Tasarımcı Ödülü" Sahiplerini Buldu

Bu yıl tek kategori olarak düzenlenen "Gelecek Vadeden Tasarımcı Ödülü", ETMK (Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu) ve İstanbul Medipol Üniversitesi iş birliğiyle bir hackathon etkinliği olarak organize edildi. 11 Mayıs 2024'te İstanbul Medipol Üniversitesi’nde gerçekleşen bu etkinliğe, Bahçeşehir Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü, Karabük Üniversitesi Mimarlık Bölümü, Marmara Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve İstanbul Medipol Üniversitesi Endüstriyel Tasarım ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümlerinden toplam 43 öğrenci katıldı. Öğrenciler, 12 farklı grup halinde yarışarak projelerini sundular.

Öğrenciler, geleceğin kentlerinde açıkhava reklamcılığı ve mikro deneyimlerin nasıl evrileceğine dair fikirler üretmek amacıyla “Yarının Kentinde Açıkhava Reklamları Mecrası ve Mikro Deneyimlerin Tasarımı” teması üzerinde çalıştılar. Hackathon süresince katılımcılara, akademisyenler ve sektör profesyonellerinden oluşan bir ekip mentorluk yaptı. Bu ekipte, İstanbul Medipol Üniversitesi Endüstriyel Ürünleri Tasarımı Bölümünden Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Seher Oya Akman ve Dr. Öğr. Üyesi Fahrettin Ersin Alaca, ARED Başkanı Şahin Acar, ARED Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Göktürk, Alihan Aydın, ARED Ankara İl Temsilcisi Akdoğan Reklam’dan Uğur Mutlutürk, Genç ARED Üyeleri Mert Grup’tan Mert Karağaçlı, Ankyra Reklam’dan Çağdaş Tunç Acar ve Heyday Endüstriyel Reklam’dan Yiğit Alp Göktürk yer aldı.

Hackathon sonunda, ARED Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Göktürk (Heyday Reklam) ve Alihan Aydın (Printtech Reklam), Genç ARED Yönetim Kurulu Üyesi Mert Karağaçlı (Mert Grup), ARED Ankara İl Temsilcisi Uğur Mutlutürk (Akdoğan Reklam), ETMK Temsilcisi ve YEKON Başkanı Endüstriyel Tasarımcı Sertaç Ersayın, İstanbul Medipol Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Fahrettin Ersin Alaca, İstanbul Beykent Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Nilay Evcil, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tasarım Bölümü Başkanı ve Grafik Tasarım Programı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Orhan Sevindik, İstanbul Medipol Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Akgün Tokatlı’dan oluşan jüri, mansiyon ödülü ve ilk üç başarılı projeyi belirledi.

Kazananlar ve Ödül Töreni

Jüri, hackathon sonunda en başarılı üç projeyi ve mansiyon ödülünü belirledi. Mansiyon ödülünü Bahçeşehir Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencilerinden oluşan Grup Novo (Biltan Özdaş, Ayşe Etka Üner, Birsu Akyiğit ve Şevval Mumcu) kazandı. Hackathon birinciliğini ise Marmara Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinin yer aldığı Grup Arkiteks (Yunus Emre Bolat, Burak Yusuf Öter ve Hamza Arslan) elde etti. Grup Microvision (İstanbul Medipol Üniversitesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nden Betül Çapan, Ayşe Ruşen Yıldırım, Kinda Alvafai, Mustafa Soydaş ve Cihat Çoban) ve Grup Şah Dizayn (İstanbul Medipol Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nden Ahmet Yakup Akkaya, Şükrü Şahin ve Hilal Nur Yılmaz) ise sırasıyla ikinci ve üçüncü oldu. Ödül plaketleri, ARED Yönetim Kurulu Üyeleri ve ARED'in geçmiş dönem başkanlarından V. ve VI. Dönem Başkanı Birol Fedai tarafından takdim edildi.

11. ARED Ödülleri’25 yarışması, “En İyi Endüstriyel Reklam Ödülü” ve “Gelecek Vadeden Tasarımcı Ödülü” olmak üzere iki kategoride düzenlenecek.